Novi Game Of Thrones trailer i još ponešto

13. September 2010. Comments Off by
Daenerys Targaryen

Emilia Clarke kao Daenerys Targaryen © HBO

Ne, još nije gotovo. Mislim na knjigu. A i na seriju.

George R.R. Martin, u rijektim trenucima kad ne gleda NFL utakmice, ne bavi se drugim projektima i ne hoda po svijetu gostujući po konvencijama i potpisujući knjige usput pred željnom publikom čitajući prvih par poglavlja (istih koja čita već godinama) knjige koja već godinama samo što nije izašla, kaže da piše A Dance with Dragons. Knjiga napreduje, i eto, samo što nije, al’ ima još posla oko nje. Svake godine kažemo (iskreno se nadajući): ‘Slijedeće godine knjiga izlazi 100%’. Ali kako to već sa ‘slijedećim godinama’ obično biva, stalno izmiču i nikako ih dočekat… Čekamo i dalje.

Srećom, ima i pisaca koji još shvataju da im je posao pisati i objavljivati knjige. Jedan od takvih je Brandon Sanderson koji radi na dovršetku megalomanskog fantasy serijala pokojnog Roberta Jordana. Brandon je potvrdio da je druga od tri knjige koje treba napisati završena i predana izdavaču. Na policama knjižara je možemo očekivati 02. 11. 2010. Nije A Dance with Dragons, al’ svejedno ću je kupit čim izađe. Ni Wheel of Time nije loš fantasy, naprotiv.

Što se tiče serije Game of Thrones koja se snima po književnom predlošku A Song of Ice and Fire G.R.R. Martina, tu su vijesti, sve odreda, vrlo dobre. Serija se počela snimati u Sjevernoj Irskoj prije više od mjesec dana. Vijesti sa snimanja gotovo da i nema, poučeni iskustvom sa snimanja pilot epizode kada je slika i izjava bilo na sve strane, HBO je pojačao nadzor i mediji informacije dobijaju na kapaljku, uglavnom ono što im servira HBO. Nije to ništa loše, baš naprotiv. HBO se potrudio da fanovima serije koja se tek snima (!!) ponudi podosta poslastica, kao što ćete moći čitati u nastavku.

Krenimo redom. Većina vijesti odnosi se na uloge. Game of Thrones zahtjeva enormnu glumačku ekipu, nekad mi se čini da su producenti možda jedini koji imaju potpun popis. Oni i onaj ko im obračunava plate i putne troškove. Odličan pregled uloga možete pronaći ovdje (mada jako dopadljiv, nisam siguran koliko je taj popis ažuran, stoga navodim još jedan: i) ovdje.

Nije nikakva tajna da je serija izazvala ogroman interes, pogotovo na Internetu. HBO je zajedno s objavom da će se serija doista početi snimati pokrenuo i njenu zvaničnu web stranicu. Kada su vidjeli kolika je posjećenost, gazde u HBOu su navodno pale na guzicu (ovoj se priči može vjerovati, možda ne doslovno, ali mislim da nije ni daleko – recimo, možda su gazde pale pod sto ili tako nešto). Izgleda da su skontali da u rukama imaju potencijalan ogroman hit, tako da su se adekvatno potrudili u pripremi naredne velike objave za medije. U prijevodu, zatrpali su nas promo materijalom.

Odakle početi? Sinoć po američkom vremenu, noćas po našem, emitirana je zadnja epizoda (čini mi se) treće sezone HBOove uspješnice True Blood. Prije epizode emitiran je pregled najava nadolazećih HBOovih projekata, uključujući i Game of Thrones. Tako smo dobili novi trailer, Raven:

Ako ćemo pravo, ništa posebno, ali ne može se puno više ni očekivati kada se serija još uvijek snima (mislim da nisu završili ni pola snimanja). Međutim, dobili smo i behind the scenes video u kom se pojavljuju producenti David Benioff i D.B. Weiss, kao i sam George R.R. Martin. Zajedno sa Sean Beanom (glumi Eddarda Starka) pojašnjavaju o čemu se u seriji zapravo radi. Između njihovih obraćanja umetnuto je podosta materijala sa snimanja tako da nam je ovo prvi pravi pogled u svijet HBOovog Westerosa. Svakako preporučujem da pogledate:

Za razliku od trailera koji me baš i nije oduševio, ovaj video je naprosto fantastičan. U njemu smo napokon mogli vidjeti toliko detalja iz knjiga. Pregled kadrova možete pronaći ovdje.

Kad već spominjemo pregled video isječaka koji smo imali priliku vidjeti, može se mirne duše zaključiti da Emilia Clarke izgleda prelijepo i fantastično kao Danny. Ono što je vjerujem sve prijatno iznenadilo je kako odlično izgleda Michelle Fairley kao Catelyn Stark, o kojoj je dosad kružilo podosta negativnih komentara i  općenito nesigurnosti glede njene podobnosti za ulogu. Sada su sve dvojbe napokon uklonjene.

Ali to nije sve :) Game of Thrones se pojavljuje i u HBO reklami za nadolazeće sadržaje naredne godine: link.

Nakon svega toga, malo je reći da je Twitter timeline eksplodirao od #GameOfThrones hash-taga. Graji se pridružio i poseban HBoov GameOfThrones Twitter račun namijenjen isključivo seriji.

Ali ni to nije sve :) HBO je pokrenuo poseban blog na adresi www.makinggameofthrones.com na kom će servirati vijesti i insider information sa snimanja. Izgleda da je istina kako je oficijelna stranica serije (sa sadržajem koji se sastojao od samo jedne slike i par riječi) zabilježila par miliona posjeta… U svakom slučaju, prijetno iznenađenje i moja nova redovna web destinacija :)

Za kraj, HBO nam je ponudio par (doslovno) desktop wallpapera. Na jednom je Eddard Stark (Sean Bean), na drugom Daenerys Targaryen (Emilia Clarke).

Tako smo mi fanovi Game Of Thrones ostali prijatno iznenađđeni i pomalo zatečeni hrpom informacija koje ćemo sada s guštom & na tenane prežvakavati sve do neke naredne lavine iz HBOa. A možda nam i G.R.R. Martin saopšti nešto lijepo za promjenu, ko zna? Nada umire posljednja.

Sve slike i video u tekstu: © HBO 2010. god. Slika s početne stranice preuzeta sa 7kingdoms.ru

Slični postovi:

Fantasy, TV serije

About the author

Autor teksta je +Zoran Piro, na Internetu poznatiji kao CopyPaste. Živi i radi u Sarajevu, Bosnia & Hercegovinia. Inače informatičar, inžinjer elektrotehnike, radi kao SysAdmin, voli o sebi misliti kao o programeru. Voli: književnost i pisanje općenito (očito, zar ne?), pogotovo fantasy i sci-fi. Bez muzike ne zna, neće i ne može. Filmove i TV baš i ne gotivi, osim nekih posebnih filmova i serija u koje se zaklinje da su najnaj što je ljudski um stvorio. Jedan je od pokretača i član bhBlog tima.
Comments are closed.