e-Book wars: kraj prve runde

7. February 2010. Comments Off by

U prethodnom postu sam opsežno pisao o sukobu između najveće Internet knjižare, Amazona, i jednog od šest velikih američkih izdavača, Macmillana (pročitaj: iPad i e-Book). U tom tekstu bilo je riječi o uzrocima sukoba koji je, što je prilično rijetko, dosegao razinu medijskog prepucavanja koje nas je zabavljalo posljednjih desetak dana. Otišao sam dosta daleko u analizi kako je do obračuna kod e-Book korala došlo, što ga je izazvalo i kako će najvjerojatnije završiti.

Sve je to bilo u prethodnom članku. Danas ću podvući crtu na prvu rundu onoga što se već sada naziva e-Book ratovima.

Kao što je i bilo za očekivati, na kraju je Amazon bio taj koji je popustio. Knjižari su na kraju ipak morali pristati na model distribucije elektronskih publikacija po tzv. Agencijskom modelu iz Appleove radionice koji su tako zdušno prigrlili izdavači. Iako je Macmillan bio taj koji je podigao najveću buku, u svojim zahtjevima prema Amazonu nikako nije bio sam: sa istovjetnim prijedlogom su došli i drugi veliki izdavači, Hachette i HarperCollins. Veliku težinu nosi upravo HarperCollins koji je inače dio megakorporacije News Corp. (u čijem su sastavu još i npr. Fox, 20th Century Fox, Daily Telegraph, The Sun, The Wall Street Journal…) pod kapom u Americi (a i šire) vrlo utjecajnog Ruperta Murdocha (koji se hvali da je zadovoljan dogovorom postignutim s Appleom). Pritisnut sa svih strana, Amazon se morao povući. Bar za sada.

Ovim je okončana prva runda e-Book ratova u kojoj je veliku pobjedu sasvim nenadano odnio Apple (koji je još uvijek u fazi priprema za ulazak na tržište!). Ostaje nam da čekamo šta nam zaraćene strane spremaju u budućnosti.

Dotad, pogledajte ilustraciju prepucavanja koje je zabavljalo Amerikance prošlih desetak dana.

Available at booksellers everywhere except Amazon


Slični postovi:

Apps, gadgets & stuff, Ekonomija, Knjige

About the author

Autor teksta je +Zoran Piro, na Internetu poznatiji kao CopyPaste. Živi i radi u Sarajevu, Bosnia & Hercegovinia. Inače informatičar, inžinjer elektrotehnike, radi kao SysAdmin, voli o sebi misliti kao o programeru. Voli: književnost i pisanje općenito (očito, zar ne?), pogotovo fantasy i sci-fi. Bez muzike ne zna, neće i ne može. Filmove i TV baš i ne gotivi, osim nekih posebnih filmova i serija u koje se zaklinje da su najnaj što je ljudski um stvorio. Jedan je od pokretača i član bhBlog tima.
Comments are closed.